donderdag 31 oktober 2013

Niet Erkende Gerard Reve Pagina

www.nadertotreve.nl/ dank aan wikipedia 

De site Niet Erkende Gerard Reve Pagina www.bookman.nl/reve/ was inmiddels al direct verwijderd na zijn dood. 
Reve op DBNL houden niet over: één naar de Niet Erkende Gerard Reve Pagina (met condoleanceregister dat is geopend op 15 april) en een tweede link die, hoe ironisch, 'dood' blijkt te zijn. 
Dan maar eens gekeken op de Nederlandse Wikipedia. De bespreking van zijn leven, werk en literaire thema's en motieven doet zeker niet onder voor die bij DBNL. Bij de laatste is de lijst van secundaire literatuur zonder meer beter, maar (gezien de uitgangspunten van DBNL) wat aan de oude kant. DBNL kiest er immers voor om alleen secundaire bronnen te noemen die ook full text op de site geplaatst kunnen worden en in de meeste gevallen dus auteursrechtvrij zijn. De actualiteit van het Wikipedia-lemma is kortom vele malen hoger, wat onder andere blijkt uit de externe links die allemaal wél werken. Daarmee doet de Nederlandse Wikipedia mee in de nominatie voor beste Reve Webstek. 



Maar de meest infomatieve en goed onderhouden Reve Webstek is voor mij toch Nader tot Reve (gevonden via nl.wikipedia). Wat een schat aan links, nieuwtjes en actuele berichten! En ook hier een condoleanceregister maar dan al vanaf zondag 9 april. 
Wat leren wij hier nu van? Onder andere dat de typische webmedia (vaak op basis van persoonlijke betrokkenheid) het qua actualiteit veel beter doen dan de meer traditionele media die zich (ook) op het www hebben toegelegd. Of ik daar veel nieuws mee zeg? Ik ben bang van niet. 





In aanwezigheid van Joop Schafthuizen, de burgemeester van Weert, enkele zusters van de orde Zusters van Liefde (toenmalige buren van Gerard Reve) en een vijftigtal genodigden en aanwezigen is op 1 december op de nieuwe markt in Weert een gedenksteen onthuld. Op de steen, aangeboden door de lokale Rotary, staat het gedicht 'Roeping wat Reve schreef voor de Zusters van Liefde. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten